Sprzedaż opału
Specjalizujemy się w sprzedaży opału. W naszych składach opału w Dobrzycy i Jarocinie znajdziecie Państwo wysokogatunkowe materiały opałowe o uniwersalnym zastosowaniu w przemyśle grzewczym. Pragnąc zapewnić Państwu surowiec o najwyższych parametrach jakościowych, współpracujemy jedynie ze sprawdzonymi dostawcami opału. Dzięki współpracy z zaufanymi partnerami, oferujemy nie tylko wysokogatunkowy surowiec, ale i jego stałą dostępność w ofercie. Zależnie od indywidualnych potrzeb naszych Klientów, zapewniamy pomoc w doborze odpowiedniego rodzaju opału. Przy większych zamówieniach gwarantujemy również załadunek i transport opału na terenie województwa wielkopolskiego.
Co oferujemy?
W ofercie naszych składów opału znajdziecie Państwo wysokiej jakości:
- węgiel kamienny sortymentu:
- kostka,
- orzech,
- groszek,
- miał;
- ekogroszek;
- pellet;
- ekomiał węglowy.
Opał, który zapakowany jest w workach przechowujemy w naszym magazynie.
Jaki rodzaj opału wybrać do ogrzewania domu?
Podstawowym kryterium przy wyborze opału jest jego kaloryczność. Im wyższa wartość opałowa, tym więcej ciepła uzyskamy. Zasada ta ma również odzwierciedlenie w oznaczeniu typu opału - spośród dostępnych typów węgla kamiennego: 31, 32, 33, 34 i 35 najwyższą wartość kaloryczną posiadają najwyższe typy.
Wybierając opał do ogrzewania domu, należy zwrócić uwagę na rodzaj posiadanego pieca. W zależności od typu kotła, do ogrzewania domu odpowiedni będzie ekogroszek, orzech lub kostka. Do pieca do ogrzewania centralnego najlepiej sprawdzają się węgiel orzech lub kostka, kotły na ekogroszek zasilimy wskazanym w nazwie paliwem, natomiast w kotłach na biomasę wykorzystamy pellet.
Nie bez znaczenia jest także jakość opału, na której nie warto oszczędzać. Wybór paliwa gorszej jakości, podobnie jak opału o źle dobranej do specyfiki pieca granulacji skutkować będzie nieefektywną pracą kotła. Inne parametry poza wartością energetyczną, na jakie warto zwrócić uwagę przy wyborze opału do ogrzania domu to również:
- szybkość nagrzewnia się pieca,
- wielkość pieca,
- stan techniczny pieca,
- kaloryczność opału,
- zawartość popiołu i siarki,
- spiekalność.